Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kiáltvány a gyermekkönyv-illusztrációért

2015.05.16

KIÁLTVÁNY A GYEREKKÖNYV-ILLUSZTRÁCIÓÉRT

 

A gyerekkönyv-illusztráció része a képzőművészetnek!

Ahogy a könyvillusztráció is része a képzőművészetnek és a gyermekirodalom is része is kortárs szépirodalomnak. Kutatóinak dolga történetét feltárni, alkotóit az őket megillető módon beilleszteni a történeti gondolkodásba. Elemzőinek dolga kidolgozni azt a fogalomrendszert, amely a róla való beszéd alapját képezheti. Szükség van a gyerekkönyvek képeinek rendszeres, szakmai kritikájára, mert az esztétikai támpontot nyújthat a szülők és pedagógusok számára egyaránt!

 

A gyerekkönyv-illusztráció része a kortárs művészetnek!

Nem holdudvar, nem mellékvágány, nem periféria. Alkotói korunk vizualitásából táplálkoznak, alkotásaik a kortárs képvilág formálói. Az inventív, progresszív alkotásokról való beszéd része kell, hogy legyen a kortárs művészetről folyó diskurzusnak. Galériáink, művészeti lapjaink adjanak nekik teret, kurátoraink kísérjék azt figyelemmel, műkritikusaink vonják be érdeklődési körükbe!

 

A gyerekkönyv-illusztráció a gyerek képzőművészeti ízlésének alakítója!

Ahogy az első mesék, az első dalok, úgy az első években látott képek is formálják a gyerek képi kultúráját. Amint azt számos kutatás bizonyította, a kisgyermekek képi absztraháló, szimbólum-értelmező képessége nyitottabb mint a felnőtteké, ekkor sajátítják el a képek olvasásának képességét. A gyerekkönyv-illusztráció tehát kapu a képzőművészet felnőttkori befogadása, élvezete felé. A minőségi képek kínálata közös felelőssége

a kiadóknak és szülőknek!

 

A gyerekkönyvekben szöveg és kép

egyenlő joggal szerepel!

Egyik sem alárendeltje a másiknak, egyik sem szolgálólánya a másiknak. Mindkettő a világ sajátos, csak általa lehetséges értelmezési eszköze. A kettő együttműködéséből a mese új értelme rajzolódik ki. A képek nem nyomják el az olvasási kedvet. A szöveget nélkülöző képkönyvről való beszélgetés pedig szülő és gyermek együttlétének új minőségét kínálja. A megfelelő illusztrációk életkortól függetlenül részei lehetnek a mesének. Számuk csökkenése az életkor előrehaladtával nem törvényszerű. A gyerekkönyvek minőségi illusztrációja kaput nyit az illusztrált felnőtt irodalom újra teremtése felé!

 

 

Révész Emese

művészettörténész

 

A mappában található képek előnézete Gyerekkönyv